כלכליסט, דותן לוי, 06.12.2020
שר האוצר, ישראל כץ, אישר היום את החלטת מועצת מקרקעי ישראל לשיווק יחידות דיור במחיר מופחת.
החתימה של כץ מגיעה 3 חודשים לאחר אישור ההחלטה במועצת מקרקעי ישראל. עד כה נדחתה חתימתו ולא ניתן היה לקדם את שיווקם של עשרות המגרשים שחלקם כבר הופיעו באתר של רשות מקרקעי ישראל.
העיכוב נבע ממחלוקת בין אנשי האוצר למשרד השיכון, בעיקר בנוגע לגובה ההנחה והסובסידיות שיוענקו לזכאים.
תוכנית הדיור החדשה צפויה להחליף את מחיר למשתכן, וכוללת הנחה על דירות, מענקים וסובסידיות. לפי התוכנית שהציג ליצמן ואושרה בספטמבר, באזורים בהם המחיר למ"ר בנוי גבוה המדינה תשווק את המגרשים בשיטת "המרבה במחיר" כפי שהיה נהוג לפני מכרזי שיטת מחיר למשתכן.
באזורים אחרים, יתקיימו מכרזים מסובסדים באחת משלוש שיטות: שיטת מחיר למשתכן שלא תבוטל ורשות מקרקעי ישראל שומרת לעצמה את הזכות לשווק בשיטה זו. לפי שיטה נוספת, המדינה תקבע את המחיר הסופי של הדירות, מחיר שיגלם הנחה לעומת מחיר השוק, וחברות הבנייה יתחרו על מחיר הקרקע. שיטה אפשרית שלישית, מיועדת בעיקר לפריפריה הרחוקה, בה המדינה תקבע מראש את מחיר הקרקע ואת מחיר הדירות, וחברות הבנייה יתחרו ביניהן על תשלומי פיתוח הקרקע.
החתימה של כץ צפויה לשחרר "פקק" של תוכניות שכבר כיום מפורסמות באתר, אך חלקן ללא חוברת ובחלקן מצוין באתר רמ"י כי מחיר הפיתוח עשוי להשתנות, ולכן סביר שיזמים לא יסתכנו יגשו למכרזים כאלה.
בעקבות החתימה אמר כץ: "המתווה מאוזן מבחינת תמהיל מחיר מופחת ושוק חופשי באופן שיעודד פיתוח ובנייה ויגביר כדאיות כלכלית של פרויקטי בינוי. המתווה צפוי להביא להאצת שוק הנדל"ן ויאפשר לאלפי אנשים לרכוש דירה במחיר נמוך משמעותית״.
ליצמן אמר: "המהלך יאפשר את הגברת השיווקים והעצמת ענף הדיור כמנוע צמיחה מרכזי בייחוד בתקופה מורכבת זו".