זהירות: הקבלנים והבנקים יכולים לגלגל את הטבת המשכנתא לעצמם

כלכליסט, אדריאן פילוט, 15.12.2020

טוב עשה המפקח על הבנקים, שביטל את המגבלה השנויה במחלוקת בדבר לקיחת משכנתא בריבית משתנה - לרבות פריים - והותיר על כנה רק את המגבלה שלפיה שליש מהמשכנתא חייב להילקח בריבית קבועה.

מטרת המהלך מבורכת: היות שמסלול בריבית הפריים הוא הזול ביותר, המשמעות היא כי המרת שאר המסלולים הקבועים לריבית פריים או משתנה תחסוך לכל מבקשי המשכנתאות - ובעיקר לאלו שכבר לקחו ובאפשרותם למחזר - כמה מאות שקלים לחודש. בתקופה שבה שיעור האבטלה הוא דו־ספרתי והמשק עובר את המיתון הקשה ביותר מאז קום המדינה, ההחלטה הזו מתבקשת שכן בלי להוסיף או להוציא אפילו לא שקל אחד, בנק ישראל הזניק בסכום שעשוי להיות בלתי מבוטל את ההכנסה הפנויה, כאמור ללא פגיעה בקופת המדינה.

אולם, יש שני חורים במהלך: אחד קטן, השני גדול יותר. בעיה אחת גדולה, נפוצה מאוד בכלכלה, היא שלעתים מבקשים לסייע לקבוצה אחת, אך התמריץ מגיע לידיים הלא נכונות או לאלו שלא רציתי לסייע. בדרך כלל הם גם השחקנים החזקים בשוק. הכוונה כאן הן לקבלנים והן לבנקים, שני שחקנים שלא צריכים סיוע ממשלתי ולא את הרחמים של אף אחד.

הקבלנים - על רקע הירידה בהיצע הדירות - עלולים להעלות את מחירי הדירות ולגלגל את ההטבה לעצמם, שכן הרוב המוחלט של רוכשי הדירות מסתכל על ההחזרים החודשיים ופחות על המחיר הכולל של הנכס. הבנקים - השחקן השני - יכולים לגלגל את כל ההטבה לעצמם שכן הם גובים במסלול הזה ריבית פריים מינוס שיעור מסוים (למשל פריים מינוס 0.7%). כעת, הם יכולים להקטין את הדיסקאונט וליהנות מהטבה. אך כאן יש לבנק ישראל הרבה יותר השפעה. בבנק ישראל כבר מתגוננים ומסבירים כי מקטע המשכנתאות הוא התחרותי ביותר, והישראלים נוהגים לעשות שופינג.

כדאי למפקח על הבנקים יאיר אבידן לתפוס לשיחה צמודה את מנהלי הבנקים שלא ינצלו את התקופה ואת הסיוע לטובתם. לפי תוצאות הבנקים, מדובר באחד הגופים הבודדים שעבורם הקורונה היא מכה קלה בכנף, ותו לא. כך לפי הרווחים שהם מצליחים לגרוף מהציבור הרחב. כפי שהגדיר שר האוצר לשעבר, משה כחלון: הבנקים הם כמו מסורים - הם חותכים גם בהלוך וגם בחזור. לכן, גם הפעם לא כדאי לבנות על טוב לבם.

כל העיתונות